I Jesu fodspor

Så er det vidst blevet tid til endnu en update, så I alle sammen ved, hvad jeg har lavet her på det sidste, da I jo nødigt skulle gå glip af noget. Idag er den velvalgte overskrift “I Jesu fodspor”, da jeg har været på en tre-dagstur til Galilæa, hvor Jesus som brugte en hel del tid.

Den første aktivitet bestod i at ride på hest. Jeg må indrømme, at det her vidst nok er første gang jeg har reddet på en hest, uden at nogen har holdt fast i rebet. En ridetur i Golanhøjderne var derfor en ganske glimrende anledning til at få krydset det af to do-listen. Imens vi fik introduktion til “ridning for dummies” styrtregnede det, så vi blev nødt til at stoppe to gange undervejs. Heldigvis blev regnen erstattet af det smukkeste solskin, lige så snart det var vores tur til at ride. Derfor var der rig mulighed for at nyde den smukkeste udsigt fra toppen af en hesteryg. Her kan I lige se et billede af alle os stolte ryttere, hvor min hest er den prikkede Pipi-hest i venstre side (den som ikke helt følte for at smile til kameraet).

IMG_0822.JPG

Som sædvanligt var vores tidsplan skredet ganske betragteligt, så derfor skyndte vi os videre ned til Genesaret sø, da vi skulle ud og sejle. Som I kan se, så er det begyndt at trække op til uvejr igen, men det forblev heldigvis i skyerne, imens vi var ude og sejle. Genesaret sø har spillet en stor rolle som kulisse for mange af historierne i Biblen, så det var ret specielt at være der. Her i Israel har man en forkærlighed for at bygge massive kirker på alle de steder, hvor der måske eventuelt kunne være sket et mirakel, hvilket godt kan gøre det lidt svært at forholde sig til selve stedet. Dette har man ikke haft mulighed for at gøre her ude på midten af vandet, og da bjergene sandsynligvis heller ikke har ændret sig så meget, så ligner det jo nok meget godt det vand disciplene sejlede rundt på.

IMG_0687.JPG

Næste stop efter vandet var en båd kaldet Jesus-båden. Det er en båd, som kan dateres til det første århundrede, hvilket fik nogle kristne til at tænke, at det nok var den båd, som Jesus har sejlet rundt i. Det kommer vi nok aldrig til at vide, men uanset hvad, så har den i hvert fald lignet denne her. Ret vildt at kigge på den, efter at vi havde fået at vide, at der kunne være op til tre meter høje bølger, som det var stort set umuligt at forudsige. Jeg skulle i hvert fald ikke nyde noget af at skvulpe rundt i sådan en åben båd under en storm.

IMG_0691.JPG

På dag nr. to var vi ude ved noget, der hedder Migdal. Det er relativt “nyt” (altså, det er ældgammelt, man har bl.a. fundet den ældste synagoge), men det er kun fem år siden, man opdagede ruinerne af Maria Magdalenes gamle landsby. Hun er også en nice bibelsk person, som vandrede rundt med Jesus. Guiden var meget entusiastisk og sagde, at “Vi ved, at Jesus har gået her, da han hun skulle fra synagogen til Maria Magdalenes hus!”. Jeg må dog indrømme, at jeg havde lidt svært ved at forholde mig til alle de forskellige ruiner, så jeg ved ikke helt, om jeg følte historiens vingesus. Til gengæld var jeg meget imponeret over den nyopførte kirke lige ved siden af. Istedet for at være fyldt med bling-bling altre og evigt messende katolikker var den helt fredfyldt . Her kan I se alteret, som er bygget med form som båd med Genesaret sø i baggrunden. Jeg tænkte i hvert fald “wow”.

IMG_0704.JPG

På denne dag så vi virkeligt mange forskellige steder og kirker, som alle var meget spændende at se og besøge…men hvis I overvejer en tur til Galilæa, så tror jeg I skal bruge lidt mere end tre dage på det :) Et sted, som gjorde indtryk på mig var her ved Capernaum. Det var ikke så meget den gamle synagoge (som nu er blevet degraderet til at være den næst-ældste) eller Peters (nok den discipel, vi læser mest om) hus – det var faktisk lidt sjovt, man har bygget noget der ligner en ufo oven på ruinerne, hvor man gennem et glasgulv kan kigge ned i det lille bitte hus, hvor vi ved, at Jesus har stået. I stedet kunne jeg godt lide at gå ned til vandet, som lå lige ved siden af. Her var der ikke fyldt med turister, man kunne høre bølgeskvulp og mærke vinden, solen og freden. Det kan godt være, det blev lidt for hippie-mærk-naturen-agtig, men det er lige sådan jeg bedst kan beskrive det ;)

IMG_0723.JPG

Vi tilbragte også et par timer i Nazareth Village. Her har man købt en klat land i midten af Nazareth, hvor man har forsøgt at genskabe, hvordan det kunne have set ud. Personligt syntes jeg, at det var lidt ufrivilligt komisk, da det var meget opstillet. Fx var vi inde og besøge Josef, som bl.a. kunne høvle og snitte. Det mest spændende var at se graven, sådan som den kunne have set ud:

IMG_0759.JPG

Jeg kom i hvert fald til at tænke på, hvor meget man bliver påvirket børnebibeltegninger, uden at man selv opdager det. Jeg havde en idé om,  at stenen var meget større, end den reelt ville have været og for at lave et lille tilbagespring, så har Jesus-båden i midt hoved altid bare været en lille robåd. Nu, da vi var i Nazaret var vi også forbi Bebudelseskirken, som er den største kirke i Mellemøsten.

Den er derfor kæmpestor, og da den er dedikeret til Jomfru Maria er der mange billeder af hende. Det var faktisk meget spændende at se, da man havde billeder af hende fra mange fra mange forskellige lande, så man kan se, hvor meget vi også påvirket af ens eget land og kultur. Her ses i hvert fald en japansk udgave af Maria med Jesusbarnet:

IMG_0781.JPG

Nu har jeg desværre glemt, hvilket land det her var, man man har i hvert fald valgt en nogen anden stil!

IMG_0777.JPG

Aftenen blev tilbragt oppe ved Ordet & Israels bibelskole, hvor I her kan udsigten fra deres bakketop. Jeg kan lige sende en advarsel ud til dem, som overvejer at tage til Galilæa-området: Du kommer hjem med MANGE udsigtsbilleder ;)

IMG_0791.JPG

Den sidste dag startede med (tiltrængt) afslapning ved Hamat Gadar, som er et sted med varme kilder. Den varmeste var 42 grader, så her måtte man ikke være i mere end 10 minutter, da du ellers kunne få det dårligt af svovldampene. Heldigvis var der også bare varme kilder, som det var lækkert at svømme lidt rundt i. Når man er fra Danmark så er der jo næsten heller ikke noget bedre end at kunne bade i oktober måned ;)

Vi havde også fornøjelsen af at se papegøje-show og kigge på kæmpekrokodiller. Hvis I ikke har så meget at lave, så kan I altid kaste jer ud i at spotte, hvor mange papegøjer I kan få øje på her på billedet.

IMG_0799.JPG

Afslutningen på turen var en gåtur ved Banias, hvor man bl.a. kan se Israels største vandfald. Det var virkelig dejligt at gå rundt i natur, som er helt grønt og som har fået masser af vand (det har vi ikke så meget af i Jerusalem). Efter at have set så mange ruiner og murbrokker, så var det også meget hyggeligt at se på noget, som er levende og grønt ;)

IMG_0819.JPG

Og lige lidt mere fra gåturen at kigge på, håber I kan mærke, at der er meget fredfyldt. Det eneste, som man ikke fornemmer af billedet er, at vagterne i parken var usædvanligt sure på os, da vi kom meget sent. De råbte derfor til os, at vi skulle skynde os og gå hurtigere, hver gang de fik øje på os fra deres udkigsposter. Denne opfordring blev helt igennem ignoreret af pastoren, så vi følte ikke noget særligt pres over at gå hurtigt :)

IMG_0818.JPG

Og her kommer så et næsten fuldkomment gruppebillede af alle os volontører fra Israelsmissionen :)IMG_0821.JPG

Så, jeg ved ikke, om I kan fornemme, at I bør tage en tur til Galilæa, så I også kan se alle de her ting og mere til!

PS. I forhold til, at turen nærmest kun bestod af at kigge på gamle ruiner, mosaikke mm, så er det faktisk rimeligt imponerende, at I ikke har fået et eneste billede af alle de nice steder. Hvis I har en inderlig lyst til også at se alle ruinerne, så kan I kaste et blik på Missionspiloternes video, da den også er ganske glimrende ;)

4 comments

  1. Hej Emma, Altid en fornøjelse at læse om dine- og jeres – ture – og ikke mindst stor ros for de flotte fotos – Maria kan jo være mange ting, både på japansk og i modernistisk udgave! Og det kan vel ikke vare længe, før du får besøg af Mette, der sikkert bliver helt nostalgisk – fra dengang hun og Morten var dernede – – godt du har nået at opleve så mange ting selv – først!! Herhjemme knokler Lisbeth med at rette umulige skriftlige opgaver fra skolen (godt at barnebarnet har lært at skrive så godt!) og jeg har været ude i Søndervig og male sommerhuset rødt og vinduer hvide – rigtig dannebros farver! Glæder os over fortsat at kunne følgemed i dine oplevelser – Knus og kærlige hilsner Lisbeth og Morfar

    Like

    1. Så er Mor, Mads og Sofie på vej tilbage til Danmark igen efter nogle skønne dage i Israel. Og ja, mor blev helt nostalgisk, men også overrasket over, hvor meget Jerusalem har ændret sig i de sidste 30 år. Hils Lisbeth og sig “god arbejdslyst”. Hun må vel også snart kunne se lys for enden af tunnelen. Det lyder hyggeligt med sommerhuset, godt du allerede har så meget øvelse i at male ;)
      Knus Emma

      Like

Leave a comment