“Lige ud efter næsen, med ømme trætte ben”

Er det ikke sådan de går og synger i Bamses Julekalender? Det er i hvert fald en glimrende titel nu, da jeg har været på tur i ørkenen – denne gang i Mahktesh Ramon-krateret syd for Jerusalem. Så vidt jeg husker var det noget med, at selvom overfladen var god så var undergrunden dårlig. Derfor kunne alt vandet (ja, fra omkring november kommer der regn i ørkenen), løbe ned i jorden og gøre den ustabil. Det i kombination med noget pladetektonik gjorde, at det hele styrtede sammen, noget skød ned og andet skød på. Okay, nok naturgeografi i denne omgang, det er i hvert fald et spændende landskab man er endt med.

Den første dag var stille og rolig med kun en enkelt virkelig hård opstigning. Et af højdepunkterne når man sådan er på vandretur er frokost (aldrig har pitabrød med humus eller nutella smagt så godt!). Den første dag blev det under det eneste ordentlige træ i miles omkreds.

IMG_0493.JPG

Når det er 30 grader skal jeg lige love for, at man bliver taknemmelig for skygge. Her blev der også sunget fødselsdagssang på syv forskellige sprog for en af volontørerne, som havde besluttet sig for at tilbringe denne vigtige dag i midten af en ørken.

Her er vi lige kommet op af Ramons tooth, hvilket var den klart hårdeste del af dagen.

IMG_0497.JPG

Når vi nåede toppen af hårde stigninger var der tid til pause og en velfortjent müslibar og en masse vand.

IMG_0590.JPG

Som I kan se er det nogle temmeligt store flasker, som man ovenikøbet bærer to af. Du skal nemlig drikke intet mindre end fire liter vand hver dag, når du render rundt i ørkenen.

Du skal nemlig være klar til, at bjerget er ligeså langt ned som det var højt op.

IMG_0501.JPG

Hvis I kigger godt efter, så er bagtroppen på vej ned her, hvilket også minder om noget af en bjergbestigning.

Som nævnt er det at komme til frokost et højdepunkt…det at komme i mål er heller ikke helt dårligt! Her er der sat nogle store sten op, så der er lidt læ. Aftenen blev så tilbragt med hygge, fællesskab og trætte ben.

IMG_0511.JPG

Vi fandt blandt andet ud af, at de chiliglade mennesker skal holdes langt væk fra madlavningen, da der var sindssygt stærk mad og fuldstændigt ude af proportioner, stærk mad. Det er jo super, når der er en overflod af mælk og vand.

Beklager at det bliver så langt, hvis I hellere bare vil se en lille film om turen, så har missionspiloterne lavet et sammenklip – måske jeg skulle have skrevet det i begyndelsen ;)
http://piloterpaaproeve.wordpress.com/2014/10/01/motionspiloterne-i-orkenen/

Nå, men den største oplevelse var næsten at gå på højderyggen.

IMG_0582.JPG

Som I kan se er der ikke ret meget plads at arbejde med, så det at falde ned bliver pludselig en reel ting og man begynder at tænke over, hvor små og skrøbelige sådan nogle mennesker som os egentlig er.

Efter nærmest at have klatret ned gik vi nede i flodsengen.

IMG_0524.JPG

Når regnen kommer bliver her fyldt med vand, hvilket er lidt vildt at tænke på, når man sådan går på bunden.

Denne begivenhedsrige dag fortsætter, da vi efter at være kommet igennem noget som ligner Mordor skulle op af det højeste bjerg. Det var så hårdt, at jeg næsten ikke kunne overskue at kravle op for at sidde i skyggen. Heldigvis klarede vi også det og kom op på toppen, hvor man kan sidde og lufte fødderne ud over klippen – noget, som giver et sug i maven!

IMG_0591.JPG

Så var det blevet tid til sidste dag, hvor David endnu engang vækkede os med morgensang og havregrød.

IMG_0514.JPG

Det eneste jeg har at sige om den er, at der var langt, som i virkeligt langt. Det meste af turen var på en eller anden form for grusvej, hvor man rigtig kunne se målet langt ude i horisonten. Eneste afbræk var denne romerske ruin (også kaldet “skuret”)

IMG_0551.JPG

Og en sidste omgang pita med humus, som blev spist med stor glæde og velbehag!

IMG_0587.JPG

Så, efter 100 km i ørkenen med masser af sved og støv kom vi endelig frem til den længe ventede tankstation, hvor vi kunne købe en velfortjent cola!

IMG_0568.JPG

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s