Godt nytår!

Ja, hvis du ikke har helt styr på din jødiske kalender så kan jeg fortælle dig, at idag er første dag i år 5775. Her er vi kommet godt ind i det nye år, da der var festlig fejring af Rosh haShana i præstelejligheden.

IMG_0474-0.JPG

Her var vi omkring tyve stykker som mødtes for at gøre det jøderne nu gør til deres nytårsfest. Her kan I se den tallerken man starter med.

IMG_0473.JPG

Faktisk kom der også et fiskehoved senere, men det må I bare forestille jer. Pointen med alle de her små forskellige stykker mad er, at de hver især skal minde dig om noget. Fx er der på hebraisk ordspil mellem rodfrugt og “at forlade”, så det skal minde os om, at Jesus har sonet vores ondskab. Fiskehovedet skulle minde os om, at Gud skal være vores hoved og ikke følge bagefter som halen, granatæblekernerne mindede om mangfoldiggørelse osv. Da vi er kristne var det jødiske ritual lettere omskrevet, da vi godt kan lide at have Jesus med i det vi laver ;)

Alt dette blev afsluttet ved, at der blev blæst i et shofarhorn – Rosh haShana bliver også kaldt hornblæsningsfesten.
Ifølge traditionen skal man blæse i hornet 100 gange i løbet af i går og idag, så det gjorde vi alle sammen vores bedste for at nå op på.

IMG_0478.JPG

Jeg kan fortælle jer, at det ikke er helt nemt at få en ordentlig lyd ud af sådan et horn.

Jeg satser stærkt på at få et usædvanlig godt år her i år 5775, da jeg har spist både æbler dyppet i honning og dadler – det skulle ifølge jøderne gøre det kommende år sødt som honning. Hvis ikke I har fået spist nok søde sager så kan det nås endnu, da dagen idag også tæller med ;)

2 comments

 1. Kære Emma. Det er rigtigt sjovt at læse din blog. Og så giver det ‘deja-vue’.

  Brian og jeg var i Israel i 4 måneder i 1982. Israel var i krig i Libanon, så kunne man rejse ned til sådan et uroligt land? Gravkirken i Jerusalem – ja, det ligner mere en souvenir butik end en kirke. Vi var på solopgangstur ved det døde hav og vi fejrede Rosh Hashana i Kibbutzen. Om lidt er der Løvhyttefest.

  Så nu er jeg endnu engang begyndt at varme familien op til, at nu må vi altså en tur til Israel. -Igen.

  Pas godt på dig selv. Vi ses.

  Send flere blog-indlæg. Gerne med mange billeder.

  KH Lisbeth Lund-Hansen

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s